Β) Erasmus Εμπειρίες

Το παρακάτω e-mail το έστειλε ο φοιτητής μας Δημήτρης ΑΔΑΜΙΔΗΣ και αφορά τις εμπειρίες του απ' τη Λετονία ως φοιτητής Erasmus:

 

Καλησπέρα κύριε Στυλιάδη ! Τι κάνετε; πως είστε; <...> άκουσα τα άσχημα φημολογούμενα νεα για το erasmus..οτι σκέφτονται να το κόψουν..πάρα πολύ κακό αυτό..θα κόψουν πολλά ''φτερά''. Εγώ είμαι Λετονία απο τις 27 Αυγούστου..έκλεισα ηδη 2 μήνες στο erasmus, μοναδική εμπειρία,με την κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον,όλο και πιο μοναδικό.. Είμαι στην πόλη Jelgava που είναι μια απόσταση Δράμα-Καβάλα απο την πρωτεύουσα ,την Ρίγα .Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είμαι στην Ρίγα και έχω ήδη πάει σε διάφορες πόλεις της χώρας ,σε πολλά πάρκα και έχω δει πολλά αξιοθέατα. Άλλη χώρα, τελειώς διαφορετικός καιρός, άλλη κουλτούρα και νοοτροπία ζωής. Χθες πάνω στην γιορτή μου είχαμε τα πρώτα χιόνια..έχω ψωνίσει και ρούχα εδώ επειδή καταρχήν βρέχει 150 φορές την μέρα και τον χειμώνα θα έχει -25 με -30 οπότε τα περισσότερα ρούχα που έφερα απο ελλάδα είναι απλά άχρηστα. Μένω σε εστία, σε μια απο τις 10 που υπάρχουν μέσα στην πόλη, σε ένα πάρα πολυ καλο δωμάτιο, απίστευτα οικονομική τιμή για τις υπηρεσίες που μου παρέχονται. Μένω με συγκάτοικο, έναν Τσέχο. Συνολικά στην πόλη είμαστε 8 εράσμους φοιτητές και μένουμε όλοι δίπλα δίπλα, στον ίδιο όροφο. Ρώσικα μιλάω σπάνια. Μπορεί να είναι σαν 2η γλώσσα της χώρας, την οποία το 90% γνωρίζει αλλα δεν τα μιλάνε πολύ. Ρώσικα μιλάω σε σπάνιες περιπτώσεις όπου μου είναι απαραιτήτως αναγκαία. Μάλιστα καμιά φορά ξεχνάω οτι τα ξέρω κιόλας. Έτσι και αλλιώς τα ρώσικα τα μιλάω άπταιστα οπότε πόσο ακόμα να τα βελτιώσω; Για αυτό το λόγο μιλάω αγγλικά με καθηγητές, συμφοιτητές, με φίλους, με όλους. Τα έχω βελτιώσει σε πολυ μεγάλο βαθμο σε σχέση με το πως τα μιλούσα όταν ήρθα. Πλεόν τα μιλάω γρήγορα και δεν κολλάω,''λύθηκε η γλώσσα μου''.

Το πανεπιστήμιο έχει πολύ υψήλό επίπεδο και πολύ καλό διδακτικό πρωσοπικό. Όπως και οι φοιτητές του - ξέρουν γιατί είναι εκεί και οι περισσότεροι είναι πορωμένοι με αυτό που σπουδάζουν. Το επίπεδο αυτό με πορώνει και μένα να γίνομαι καλύτερος και όλο και πιο ανταγωνιστικός. Με τους καθηγητές μιλάω αποκλειστικά αγγλικά, απο τα 7 μαθήματα που έχω τα 2 είναι ιδιαίτερο μάθημα - μόνο εγω και η καθηγήτρια <..> τα 2 είναι με τους άλλους εράσμους φοιτητές και τα υπόλοιπα 3 σε τμήματα Λετονών κανονικά όπου είναι πολυ ενδιαφέρον ,καθώς στα μαθήματα Landscape Analysis και Landscape Architecture and Design είμαι σε ομαδικό project με άλλους 3 φοιτητές και είμαστε η καλύτερη ομάδα στην τάξη, σε κάθε παρουσίαση 10 στα 10 έχουμε. Άλλαξα το Learning Agreement απο δεύτερη εβδομάδα που ήμουν εδώ, δηλαδη το προγραμμά μου που είχα δηλώσει στην αρχή πριν φύγω, και απο τα 9 πμαθήματα που είχα αρχικά κράτησα τα 4 και έβαλα και άλλα 3 μεγάλα τύπου project-ομαδικών εργασιών κ.τ.λ. Όταν έκανα τις αλλαγές μου είχα πάρει λίστα με όοοοοοολα τα μαθήματα του τμήματός μου στα οποία μπορώ να κάνω αίτηση να τα διδαχθώ σαν εράσμους φοιτητής και την λίστα αυτή την κράτησα και θα την φέρω στην ελλάδα όπως μου είχατε ζητήσει. Ίσως φέρω και ολοκληρωμένο νεο broshure στα αγγλικά αν το τελειώσουν, επειδή αυτή την στιγμή ετοιμάζουν ένα καινούργιο αποκλειστικά για το τμήμα μου που περιέχει και ειδηκότητα Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Το νεο πρόγραμμα μου περιέχει τα εξής μαθήματα: 1)Regional and landscape planning (Ανάλυση και έπειτα σχεδιασμός σε μεγάλη κλίμακα,παρόμοιο με Urban Planning,οπου βλέπουμε και υλοποιούμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες τις πόλης) 2)Drawing (Ελεύθερο σχέδιο) 3)Latvian studies-language (Ένα μάθημα Λετονικά σαν γλώσσα,και ένα ακόμα Λετονική κουλτούρα,εναλάξ μια φορά την εβδομάδα.) 4)Landscape Analysis (Ομαδικό project σε ομαδα με Λετονούς φοιτητές όπου κάνουμε αναλυτικότατη ανάλυση περιοχής σε πρώτη φάση.) 5)Landscape Architecture and Design (Η δεύτερη φάση του Landscape Analysis ,ομαδικό project,οπου παρουσιάζουμε την πλήρως ολοκληρωμένη ιδέα-πρότασή μας με όλες τις λεπτομέρειες για την περιοχή που αναλύσαμε προηγουμένος.) 6)Design with Nature (παρόμοιο με τα δυο δικά μας μαθήματα Αρχιτεκτονική Τοπίου και Αισθιτική Τοπίου) 7)Land Use Planing ( Χωροταξία.Θεωριτικό και πρακτικό μέρος. Στο πρακτικό μέρος αφου τελείωσα τις βασίκες αρχες του βασικού Microstation έχω εργασία την οποία δουλεύω με την πιο πρόσφατη έκδοση του Microstation-είναι 8 κάτι νομίζω. και τα πάω τέλεια. )

Στο τέλος όταν γυρίσω τα μαθήματα που θα έχω περάσει εδω θα είναι σε επίσημα αποδεικτικά με επίσημη βαθμολογία και αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου του μαθήματος , όλα υπογεγραμένα επίσημα απο δω, καθώς θα φέρω και τις εργασίες που έκανα εδω. Έτσι,η σύγκριση για να τα ταιριάξουμε με παρομοια τις σχολής μας και να τα αναγνωρίσουμε δεν θα είναι καθόλου δύσκολη υπόθεση. Επίσης δήλωσα στην σχολή μας ότι θεωρίες μπορούσα να πάρω μήπως και προλάβω να δωσω κάποιες όταν έρθω, όπως με είχατε συμβουλέψει, οτι περάσω-κέρδος θα'ναι. <..>

Καλό βράδυ απο την χιονισμένη πλέον Λετονία . .